Разходките в парка могат да помогнат на здравето ви

Ако не можете да решите дали да ходите по бягаща пътека, на улицата или в парк, изберете по-зелената опция. Новите изследвания показват, че тя дава по-големи ползи за ума и тялото ви. Всъщност все по-голям брой лекари насърчават пациентите си да излизат повече навън и да са сред природата.

Ще се чувствате по-щастливи

Едно скорошно проучване установи, че хората, които посещават градски паркове средно по 20 минути, съобщават за значително увеличение на удовлетвореността от живота след посещението си. „Подозираме, че подобрението е благодарение на намаляването на нивата на стрес”, обяснява авторът на проучването Хон Юен, доктор по професии и директор на научните изследвания в Университета на Алабама в отдел по трудова терапия в Бирмингам.

Нещо повече, „естествената обстановка на парковете предизвиква разнообразие от преживявания, които улесняват духовната изява, включително чувството на удивление и страхопочитание, спокойствие, смирение”, казва Диана Алън, шеф на здравните паркове на Националния парк. Инициатива за здрави хора.

Полезно е за сърцето Ви

Все по-голям брой изследвания показват, че зелените площи имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата система: Финландско проучване показва, че посещаването на градски гори или паркове е по-добро за здравето на сърцето, отколкото посещенията в градските центрове. Жените, които са посещавали естествена среда, са имали по-ниски нива на кръвно налягане и сърдечна честота. Японско проучване открива, че хората, които прекарват време в горите, имат по-ниско кръвно налягане, сърдечни удари и нива на хормона на стреса кортизол, в сравнение с хората в градска среда.

„Има и проучвания, които показват, че кръвното налягане се намалява по-ефективно от разходка в гората за разлика от такава в града“, казва Алън.

Помага за придържане към режима ви

Вашият местен парк е безкрайно по-вълнуващ за сетивата от бягащата пътека. Като сте на открито, вие използвате повече от сетивата си, като се възползвате от променящите се сезони и динамичната обстановка. По този начин, това може да бъде голяма форма на терапия и мотивация за спазване на режим. „Налице са все повече доказателства, че когато хората се занимават с физически упражнения на открито, а не на закрито, те прекарват повече време в физическа активност, което прави силен повод за насърчаване на движението на открито.

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари