Бърза и лесна доматена крем супа за всеки повод, която може да бъде сервирана както топла така и студена
Като за начало е необхофимо да запечем доматите с чесъна на фурна. Доматите се нарязват на половинки, горната част на главата чесън се отрязва така, че да се покажат скилидките. Доматите и чесъна се поставят в тава и се поръсват със зехтин и балсамов оцет. След това тавата се слага в фурната и се пече за 30 минути на 200 градуса, докато доматите омекнат и придобият златиста коричка.
През това време може да нарежем лука и морковите и да ги оставим да омекнат в тенджeра с малко олио или зехтин на среден огън. Овкусявсме със сол и пипер по вкус.
Доматите са готови, когато добият лек златен загар. Оставяме ги да изстинат, защото е необходимо да изстискаме скилидките чесън. Тъй като те вече са омекнали, това става много лесно, при лек натиск скилидките сами се изплъзват от обелката. Взимаме вилица и намачкваме скилидките, образувайки един вид чесново пюре.
Добавяме доматите и чесновото пюре към вече омекналите зеленчици в тенджeрата и заливаме с близо 1л пилешки или зеленчуков бульон. Добавяме супена лъжица доматено пюре за да подсилим вкуса.
Оставяме супата да къкри на силен огън близо 10 мин. за да може продуктите и подправките да се смесят подобаващо.
Изключваме котлона и взимаме пасатор, с който пасираме супата докато стане плътна хомогенна течност със златисто червеникав цеят.
Пробваме, доовкусяваме при необходимост и сервираме!
Съставки
Начин на приготвяне
Като за начало е необхофимо да запечем доматите с чесъна на фурна. Доматите се нарязват на половинки, горната част на главата чесън се отрязва така, че да се покажат скилидките. Доматите и чесъна се поставят в тава и се поръсват със зехтин и балсамов оцет. След това тавата се слага в фурната и се пече за 30 минути на 200 градуса, докато доматите омекнат и придобият златиста коричка.
През това време може да нарежем лука и морковите и да ги оставим да омекнат в тенджeра с малко олио или зехтин на среден огън. Овкусявсме със сол и пипер по вкус.
Доматите са готови, когато добият лек златен загар. Оставяме ги да изстинат, защото е необходимо да изстискаме скилидките чесън. Тъй като те вече са омекнали, това става много лесно, при лек натиск скилидките сами се изплъзват от обелката. Взимаме вилица и намачкваме скилидките, образувайки един вид чесново пюре.
Добавяме доматите и чесновото пюре към вече омекналите зеленчици в тенджeрата и заливаме с близо 1л пилешки или зеленчуков бульон. Добавяме супена лъжица доматено пюре за да подсилим вкуса.
Оставяме супата да къкри на силен огън близо 10 мин. за да може продуктите и подправките да се смесят подобаващо.
Изключваме котлона и взимаме пасатор, с който пасираме супата докато стане плътна хомогенна течност със златисто червеникав цеят.
Пробваме, доовкусяваме при необходимост и сервираме!