Доматена крем супа

КатегорияТрудностНачинаещ

Бърза и лесна доматена крем супа за всеки повод, която може да бъде сервирана както топла така и студена

 10 бр. средно големи домата
 1 глава чесън
 1 глава лук
 2 моркова
 1 с. л. доматено пюре
 2 кубчета пилешки или зеленчуков бульон
КоличествоПроцента от порцията
Време за подготовка15 минВреме за приготвяне30 минОбщо време45 мин
1

Като за начало е необхофимо да запечем доматите с чесъна на фурна. Доматите се нарязват на половинки, горната част на главата чесън се отрязва така, че да се покажат скилидките. Доматите и чесъна се поставят в тава и се поръсват със зехтин и балсамов оцет. След това тавата се слага в фурната и се пече за 30 минути на 200 градуса, докато доматите омекнат и придобият златиста коричка.

2

През това време може да нарежем лука и морковите и да ги оставим да омекнат в тенджeра с малко олио или зехтин на среден огън. Овкусявсме със сол и пипер по вкус.

3

Доматите са готови, когато добият лек златен загар. Оставяме ги да изстинат, защото е необходимо да изстискаме скилидките чесън. Тъй като те вече са омекнали, това става много лесно, при лек натиск скилидките сами се изплъзват от обелката. Взимаме вилица и намачкваме скилидките, образувайки един вид чесново пюре.

4

Добавяме доматите и чесновото пюре към вече омекналите зеленчици в тенджeрата и заливаме с близо 1л пилешки или зеленчуков бульон. Добавяме супена лъжица доматено пюре за да подсилим вкуса.

5

Оставяме супата да къкри на силен огън близо 10 мин. за да може продуктите и подправките да се смесят подобаващо.

6

Изключваме котлона и взимаме пасатор, с който пасираме супата докато стане плътна хомогенна течност със златисто червеникав цеят.

7

Пробваме, доовкусяваме при необходимост и сервираме!

Съставки

 10 бр. средно големи домата
 1 глава чесън
 1 глава лук
 2 моркова
 1 с. л. доматено пюре
 2 кубчета пилешки или зеленчуков бульон

Начин на приготвяне

1

Като за начало е необхофимо да запечем доматите с чесъна на фурна. Доматите се нарязват на половинки, горната част на главата чесън се отрязва така, че да се покажат скилидките. Доматите и чесъна се поставят в тава и се поръсват със зехтин и балсамов оцет. След това тавата се слага в фурната и се пече за 30 минути на 200 градуса, докато доматите омекнат и придобият златиста коричка.

2

През това време може да нарежем лука и морковите и да ги оставим да омекнат в тенджeра с малко олио или зехтин на среден огън. Овкусявсме със сол и пипер по вкус.

3

Доматите са готови, когато добият лек златен загар. Оставяме ги да изстинат, защото е необходимо да изстискаме скилидките чесън. Тъй като те вече са омекнали, това става много лесно, при лек натиск скилидките сами се изплъзват от обелката. Взимаме вилица и намачкваме скилидките, образувайки един вид чесново пюре.

4

Добавяме доматите и чесновото пюре към вече омекналите зеленчици в тенджeрата и заливаме с близо 1л пилешки или зеленчуков бульон. Добавяме супена лъжица доматено пюре за да подсилим вкуса.

5

Оставяме супата да къкри на силен огън близо 10 мин. за да може продуктите и подправките да се смесят подобаващо.

6

Изключваме котлона и взимаме пасатор, с който пасираме супата докато стане плътна хомогенна течност със златисто червеникав цеят.

7

Пробваме, доовкусяваме при необходимост и сервираме!

Доматена крем супа

Споделете!

Коментари