По случай Великденските празници, зарадвайте близките си с една класическа рецепта за домашен козунак.
Захарта се разбива добре заедно с яйцата. Маята се начупва в млякото, слага се 1 с.л. брашно, 2 с.л захар и щипка сол, когато е загрято. Важно е да не пари.
Остава се да се активира и се прави кладенче в брашното, вътре се изсипват захарта с яйцата и млякото с маята, започва да се меси.
Когато добие еластична консистенция и спре да лепне, се добавя мазнината. Разстилате с ръце, мажете, месите и повтаряте, докато не свържи всичката мазнина.
Козунакът се оставя да втаса 2 часа или докато не стане двоен на размер.
Прави се плитка, оставя се да втаса за още 20 минути, маже се с яйце и захар, и се слага в предварително загрята фурна на 200-220 градуса за 10 минути , след което се намалява на 170 градуса и се пече още 30-40 минути.
Съставки
Начин на приготвяне
Захарта се разбива добре заедно с яйцата. Маята се начупва в млякото, слага се 1 с.л. брашно, 2 с.л захар и щипка сол, когато е загрято. Важно е да не пари.
Остава се да се активира и се прави кладенче в брашното, вътре се изсипват захарта с яйцата и млякото с маята, започва да се меси.
Когато добие еластична консистенция и спре да лепне, се добавя мазнината. Разстилате с ръце, мажете, месите и повтаряте, докато не свържи всичката мазнина.
Козунакът се оставя да втаса 2 часа или докато не стане двоен на размер.
Прави се плитка, оставя се да втаса за още 20 минути, маже се с яйце и захар, и се слага в предварително загрята фурна на 200-220 градуса за 10 минути , след което се намалява на 170 градуса и се пече още 30-40 минути.
Рецепти за козунаци по сайтовете – много. Козунаци и баба знае как се правят. Но ми е омръзнало да забравям какво трябва да купя, когато съм в магазина. Опцията да мога да отмятам продуктите е страхотна! Поздравления!
Благодарим Ви за подкрепата !