МАНАСТИРСКИ ГЮВЕЧ С АГНЕШКО (СВИНСКО, ТЕЛЕШКО) МЕСО, ОРИЗ И ГЪБИ НА ФУРНА

КатегорияТрудностНапреднал

Едно свежо пролетно предложение. Агнешкото не е задължително, лесно може да се замести със свинско или телешко месо.

Количество
Време за подготовка20 минВреме за приготвяне2 hrsОбщо време2 hrs 20 мин
 1 кг. агнешко месо
 ½ кг. гъби печурки
 100 гр. ориз
 2 глави лук
 2 моркова
 150 гр, червени чушки
 150 гр, домати
 100 мл .олио
 100 мл. червено вино
 1 с.л червен пипер
 1 връзка магданоз
1

Агнешкото месо се нарязва на едри парчета и се запържва на порции от всички страни за 2-3 минути в тенджера. Използва се само част от олиото, колкото да не залепват парчетата месо.

2

Изважда се, а на негово място се слагат ситно нарязаният лук, моркови на кръгчета, настърганият домат и червеният пипер. Разбърква се и се готви докато малко поомекнат.

3

Месото се връща при зеленчуците и се залива с виното. Овкусява се със сол и черен пипер. Щом заври се добавят разполовените гъби, а след 6-7 минути и нарязаните на ивици червени чушки.

4

Добавя се и останалата мазнина, заедно с ориза. Разбърква се и след 2-3 минути всичко се прехвърля в гювеч. Пече се на умерена фурна за няколко часа, докато месото стане крехко. Щом е готово се поръсва с черен пипер и нарязан на ситно магданоз.

5

Рецептата може да се направи както с агнешко, така и със свинско и телешко месо.

Хранителни стойности

Размер на порцията 415 гр.

Порции 6


Количество на порция
Калории 714Калории от мазнини 468
% Дневна доза*
Общо мазнини 52g80%
Наситени мазнини 17g85%
Транс мазнини 22g
Холестерол 120mg40%
Натрий 117mg5%
Общо въглехидрат 26g9%
Диетични фибри 3.7g15%
Захари 0.4g
Белтъци(Протеини) 33g66%

Витамин А 26%
Витамин C 34%
Калции 6%
Желязо 44%
Витамин E 7%
Витамин K 119%
B1(Тиамин) 32%
B2(Рибофлавин) 59%
Ниацин 91%
Витамин B6 40%
Folate 21%
Витамин B12 168%
Фосфор 58%
Магнезии 17%
Zinc 60%
Селен 79%
Мед 77%
Манган 24%

* Процентите от дневните дози са базирани на диета от 2,000cal. Вашата дневна доза може да варира в зависимост от калориините Ви нужди.

Съставки

 1 кг. агнешко месо
 ½ кг. гъби печурки
 100 гр. ориз
 2 глави лук
 2 моркова
 150 гр, червени чушки
 150 гр, домати
 100 мл .олио
 100 мл. червено вино
 1 с.л червен пипер
 1 връзка магданоз

Начин на приготвяне

1

Агнешкото месо се нарязва на едри парчета и се запържва на порции от всички страни за 2-3 минути в тенджера. Използва се само част от олиото, колкото да не залепват парчетата месо.

2

Изважда се, а на негово място се слагат ситно нарязаният лук, моркови на кръгчета, настърганият домат и червеният пипер. Разбърква се и се готви докато малко поомекнат.

3

Месото се връща при зеленчуците и се залива с виното. Овкусява се със сол и черен пипер. Щом заври се добавят разполовените гъби, а след 6-7 минути и нарязаните на ивици червени чушки.

4

Добавя се и останалата мазнина, заедно с ориза. Разбърква се и след 2-3 минути всичко се прехвърля в гювеч. Пече се на умерена фурна за няколко часа, докато месото стане крехко. Щом е готово се поръсва с черен пипер и нарязан на ситно магданоз.

5

Рецептата може да се направи както с агнешко, така и със свинско и телешко месо.

МАНАСТИРСКИ ГЮВЕЧ С АГНЕШКО (СВИНСКО, ТЕЛЕШКО) МЕСО, ОРИЗ И ГЪБИ НА ФУРНА

Споделете!

Коментари