Едно свежо пролетно предложение. Агнешкото не е задължително, лесно може да се замести със свинско или телешко месо.
Агнешкото месо се нарязва на едри парчета и се запържва на порции от всички страни за 2-3 минути в тенджера. Използва се само част от олиото, колкото да не залепват парчетата месо.
Изважда се, а на негово място се слагат ситно нарязаният лук, моркови на кръгчета, настърганият домат и червеният пипер. Разбърква се и се готви докато малко поомекнат.
Месото се връща при зеленчуците и се залива с виното. Овкусява се със сол и черен пипер. Щом заври се добавят разполовените гъби, а след 6-7 минути и нарязаните на ивици червени чушки.
Добавя се и останалата мазнина, заедно с ориза. Разбърква се и след 2-3 минути всичко се прехвърля в гювеч. Пече се на умерена фурна за няколко часа, докато месото стане крехко. Щом е готово се поръсва с черен пипер и нарязан на ситно магданоз.
Рецептата може да се направи както с агнешко, така и със свинско и телешко месо.
Размер на порцията 415 гр.
Порции 6
- Количество на порция
- Калории 714Калории от мазнини 468
- % Дневна доза*
- Общо мазнини 52g80%
- Наситени мазнини 17g85%
- Транс мазнини 22g
- Холестерол 120mg40%
- Натрий 117mg5%
- Общо въглехидрат 26g9%
- Диетични фибри 3.7g15%
- Захари 0.4g
- Белтъци(Протеини) 33g66%
- Витамин А 26%
- Витамин C 34%
- Калции 6%
- Желязо 44%
- Витамин E 7%
- Витамин K 119%
- B1(Тиамин) 32%
- B2(Рибофлавин) 59%
- Ниацин 91%
- Витамин B6 40%
- Folate 21%
- Витамин B12 168%
- Фосфор 58%
- Магнезии 17%
- Zinc 60%
- Селен 79%
- Мед 77%
- Манган 24%
* Процентите от дневните дози са базирани на диета от 2,000cal. Вашата дневна доза може да варира в зависимост от калориините Ви нужди.
Съставки
Начин на приготвяне
Агнешкото месо се нарязва на едри парчета и се запържва на порции от всички страни за 2-3 минути в тенджера. Използва се само част от олиото, колкото да не залепват парчетата месо.
Изважда се, а на негово място се слагат ситно нарязаният лук, моркови на кръгчета, настърганият домат и червеният пипер. Разбърква се и се готви докато малко поомекнат.
Месото се връща при зеленчуците и се залива с виното. Овкусява се със сол и черен пипер. Щом заври се добавят разполовените гъби, а след 6-7 минути и нарязаните на ивици червени чушки.
Добавя се и останалата мазнина, заедно с ориза. Разбърква се и след 2-3 минути всичко се прехвърля в гювеч. Пече се на умерена фурна за няколко часа, докато месото стане крехко. Щом е готово се поръсва с черен пипер и нарязан на ситно магданоз.
Рецептата може да се направи както с агнешко, така и със свинско и телешко месо.