Седете по-малко всеки ден и живейте по-дълго!

Изследователите казват, че по-малкото прекарано време в стоене на дивана например, дори за няколко минути всеки ден може да добави години към живота ви.

Ако водите начин на живот, който включва много седене, можете да намалите риска от ранна смърт, като се движите по-често, толкова дълго, колкото искате и колкото способностите ви позволяват – дали това означава да изберете едночасова интензивна тренировка или дейности с ниска интензивност, като ходенето, е изцяло ваш избор.

Новото проучване включва почти 8 000 американски възрастни, на възраст 45 и повече години. Всеки от тях е носил монитори за физическа активност в продължение на най-малко четири дни като част от изследването, проведено между 2009 и 2013 г. След това изследователите проследили смъртността сред участниците до 2017 година.


Продължете да четете надолу


Резултатите: Хората, които замениха само 30 минути седене на ден с физическа активност с ниска интензивност, понижиха риска от ранна смърт с 17%, според проучването, публикувано на 14 януари в American Journal of Epidemiology.

Тези упражнили по голяма физическа активност получили още по-добро възнаграждение, казват изследователите. Например, размяната на половин час на ден седене за умерено-енергично упражнения намалява риска от ранна смърт с 35%.

Физическата активност, при всяко ниво на риск за сърдечно-съдови заболявания, показват, че подобряват не само продължителността на живота, но и намаляват риска от инфаркти и инсулти.

Американската сърдечна асоциация препоръчва „умерена аеробна активност за 150 минути седмично или енергична аеробна активност за 75 минути седмично.

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари