Спрете да отлагате работата си !

Готови сте да започнете онзи нов фитнес режим … утре. Това е и времето, когато ще започнете да следите калориите си, да наваксвате крайните срокове за работа, да извършвате тези незначителни задачи за ремонта в къщата и да подготвяте храна за седмицата. За много хора „утре“ се зареждат с добри намерения, най-вече защото никога не стигат дотам.

Отлагането е често срещано явление, особено в нашия забързан живот. Заради отлагане често се пропускат крайните срокове, имате трудности при планирането на достатъчно време, за да изпълнявате задачите и да организирате графиците си. Трудно приоретизирате.

Всеки отлага понякога. Когато отлагането стане хронично, то може да има отрицателен ефект, особено когато става дума за вашето здраве. Това е, все едно да плащате за фитнес зала, която никога не посещавате и купувате зеленчуци, които никога няма да ядете.

Ако това е годината, в която утрото ще превръщате в днес, полезно е да се играете с различни стратегии, за да видите какво работи за вас. Ето някои идеи, с които да се справите:

1. Приоритизирайте задачите си за деня

Една от най-честите причини, поради които хората отлагат, независимо дали е несъзнателно или не, е преобладаващият списък от задачи (не знаят от къде да започнат).

Контролирането на шума и фокусирането върху най-важната задача ще подобрят нещата и ще създадат най-добри резултати. След като сте наясно с това, което трябва да постигнете първо, останалото пада на мястото си.

Това означава да идентифицирате само един приоритет за деня и да го подхванете от самото начало. Ако по-голямата фитнес цел е голяма цел, помислете дали да не започнете да тренирате сутрин рано. Или ако вашият фокус е да не ядете нездравословна храна днес, пригответе храна за целия ден.

2. Поставяйте си малки цели

Ако се опитвате да постигнете висока цел, трябва да работите постепенно.

Идентифицирайте междинните спънки във времето, които ще ви доведат до постигане на крайната цел.Тогава се заемете с тях едно по едно. Това ви позволява да се радвате на малко победи и да имате напредък с целта.

Оценяването на напредъка е основна част от избягването на отлагането, защото имате очаквания за тези малки победи.

3. 15 минутното правило

За фитнес гуруто Jillian Michaels, ключът към избягване на отлагането при тренировките е да си обещаете, че ще тренирате само за 15 минути. След това време, ако все още не го чувствате, ще се приберете.

Когато не се чувствате на 100% поставяйки си това правило може да успеете да превъзмогнете чувството си на умора.“ Девет пъти от 10, след като започна, се чувствам много по-добре и в крайна сметка ще завърша с още 15 минути.“- казва тя

Тя насърчава хората да се откажат от идеята за съвършенство. Понякога просто не се получава и ключът е в движението.

4. Визуализирайте успеха

Понякога отлагането може да бъде лесно, когато не можем да си представим ползите, което прави визуализацията важен инструмент.

Визуализирайте колко невероятно ще се почувствате, когато премахнете тази задача, която ви притеснява.

Полезно е да се визуализира незабавно възнаграждение. Това може да е например разходка, след добре свършена работа. Превръщането на наградата ви в нещо здравословно ви кара да се движите напред към завършването на други важни задачи.

5. Бъдете мили към себе си

„Когато казвате:“ Аз само отлагам „, вие укрепвате тази идея в мозъка си“, казва Тейлър Джейкъбсън, основател и главен изпълнителен директор на Focusmate, производител на софтуер за производителност.

Вместо това си казвайте например: „Още не съм тренирал днес“ или „Още не съм отговорил на тези имейли“. Казвайки себе си, че ще постигнете всичките си цели и ежедневните задачи – дори ако това все още не е истина – променя начина, по който мислите за себе си, казва Джейкъбсън.

Подобно на всичко останало – фитнес, планове за хранене, техники за намаляване на стреса – това, което работи за някой друг, може да не е за вас. Така че, най-добре е да имате това предвид и да опитате различни техники, докато не намерите такова, което изглежда като подходящо за вашите цели.

Преди всичко, започнете днес и си дайте достатъчно време за работа.

„Трудно е да се счупи модела на хронично отлагане“, казва д-р Стаг. „Уменията за планиране и определяне на приоритети сами по себе си не са достатъчни; ключът е да практикуваме тези нови поведения последователно. Мозъкът всъщност трябва да се пренавие и това изисква ежедневна поддръжка за поне 6-8 седмици, за да започне да се превръща в навик. ”

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари