Стероиди и страничните им ефекти

Какво представляват стероидите?

Стероидите са химически вещества, често хормони, които вашето тяло произвежда естествено. Те помагат на вашите органи, тъкани и клетки да си вършат работата. Тялото се нуждае се от здравословен баланс, за да може вашия организъм да расте, да се развива и да функционира нормално. „Стероидите“ могат да се отнасят и до препарати получени по химичен път. Двата основни вида са кортикостероиди и анаболно-андрогенни стероиди (или анаболни стероиди за кратко).

Кортикостероиди

Кортикостероидите се произвеждат в надбъбречната жлеза, разположена над бъбреците. Тези хормони включват алдостерон и кортизол. Алдостеронът подпомага регулирането на концентрацията на натрий в организма. Кортизолът играе много роли в организма, включително и като част от системата за реакция на стреса. Спомага и за намаляване на възпалителните реакции. Обикновено се предписват кортикостероидни лекарства като преднизон, преднизолон и дексаметазон, които могат да се приемат през устата, интравенозно или чрез интрамускулно инжектиране и могат да се използват за лечение на заболявания като астма, ревматоиден артрит, възпалителни заболявания на червата и системен лупус еритематодес, както и много други, при които възпалението е част от болестния процес. Използването на стероидни мазила и кремове върху кожата, като триамцинолон и бетаметазон, е често срещано при лечението на дерматит.

Анаболни стероиди

Втората група стероиди, андрогенни / анаболни стероиди, са хормони, произвеждани в организма, за да регулират производството на тестостерон в тестисите и естрогените в яйчниците. Андрогенната част на тестостерона е включена в развитието на мъжките характеристики на пола, докато анаболната част участва в увеличаването на количеството телесна тъкан, чрез увеличаване на производството на протеини. Хипофизната жлеза, разположена в основата на мозъка, помага да се регулира производството на тестостерон и хормоналната секреция. Растежният хормон и фоликулостимулиращият хормон (FSH) са сред хормоните, които стимулират функцията на тестисите и яйчниците и е един от многото хормони, отделяни от хипофизата.

Анаболни и андрогенни стероиди се предлагат като лекарства, които се предписват за употреба в случаи, в които тялото не произвежда достатъчно хормон и може да се наложи добавка. Някои хормонални добавки в този път включват растежен хормон и самият тестостерон. Тези лекарства са легално предписани от доставчиците на здравни услуги, но тази група лекарства често се използва незаконно и се злоупотребява с цел повишаване на спортните постижения и подобряване на външния вид на тялото. Когато се използва в добре развито тяло, анаболните стероиди ще предизвикат увеличаване на теглото главно поради увеличаване на мускулната маса.

Докато анаболните стероиди могат да имат благоприятен ефект, когато се приемат под медицинско наблюдение, те имат много сериозни и понякога необратими странични ефекти. Тези странични ефекти се дължат на необичайно високи нива на тестостерон в организма и могат да включват високо кръвно налягане, повишени нива на холестерол, увреждане на черния дроб, сърдечна недостатъчност, акне, оплешивяване, както и агресивно и насилствено поведение.

Съществуват разнообразни анаболни стероиди. Някои имитират действието на тестостерона директно, докато други причиняват на тялото да произвежда излишък от тестостерон, като се намесва в нормалната хормонална регулаторна система в организма. Крайният резултат е същият. Излишък от тестостерон е наличен, за да повлияе функцията на клетките и органите в организма.

Освен химическото наименование, тези стероиди също могат да имат търговско име и „жаргонно“ наименование. Например химичният станозол се произвежда под името Winstrol, но също така е известен на улицата като „Winny.“ Genotropin е името на производителя за човешки хормон на растежа (HGH).

Има много имена за стероиди и всяка страна може да има свои собствени вариации на тези имена. Стероидите могат да бъдат химически подобни на тестостерон, като метил тестостерон или оксиметолон. Те могат да бъдат и така наречените „дизайнерски“ стероиди, които се произвеждат, за да преминат тестове за наркотици, като норболетон и дезоксиметилтестостерон.

Някои често срещани имена на стероиди:

  • Анабол
  • Андроид(метилтестостерон)
  • Андростендион
  • Уинстрол
  • Дека
  • Тетрахидрогестринон
  • Генабол

В зависимост от вида, анаболните стероиди могат да бъдат инжектирани в тялото или взети като хапчета. Поради начина, по който тези медикаменти се метаболизират, необходимостта от време за възстановяване и предотвратяване на откриването, стероидите често се приемат в цикли, в които те се използват няколко дни в даден момент, след което се спират и цикълът се повтаря отново дни или седмици. по-късно.

Какви са страничните ефекти от продължително използване на анаболни стероиди?

Първоначалните признаци, че се злоупотребява с анаблони стероиди, включват бързо нарастване на теглото и необичайни промени в настроението. Емоциите могат да включват повишена агресивност. Акнето почти винаги се вижда.

Страничните ефекти на стероидите могат да се обяснят с излишните нива на андроген и анаболни лекарства в организма.

Използването на стероиди потиска естествения тестостерон в организма и при мъжете може да доведе до намаляване на размера на тестисите (атрофия), намаляване на производството на сперматозоиди, безплодие и оплешивяване. Освен това, излишният стероид може да се превърне в естроген при мъжете и може да доведе до увеличени гърди (известни като гинекомастия). При жените излишното производство на тестостерон може да доведе до по-дълбок глас, промени в менструалния цикъл и увеличаване на производството на коса.

Оплешивяването може да се наблюдава и при жените.

Действие върху органите

Тези стероиди също имат пряко въздействие върху много органи:

Увеличеният брой мастни жлези в кожата рутинно води до акне.
Често може да настъпи увреждане на черния дроб и повшен риск от рак на черния дроб.

Сърцето е изложено на риск от увреждане по различни начини. В отговор на излишния стероид в тялото, сърдечният мускул може да се увеличи точно като всеки друг мускул в тялото. Това уголемяване или хипертрофия може да доведе до намалена помпена способност (кардиомиопатия), както и до промени в електрическата проводимост на сърцето, причиняващи ритъмни промени (аритмии), сърцебиене и потенциално внезапна сърдечна смърт.

Също така стероидите могат да причинят високо кръвно налягане, повишени нива на холестерол и повишена кръвна захар, като всички те са рискови фактори за инфаркт и инсулт.

Психиатричните ефекти на стероидите включват възбуждане и депресия. Агресията е често срещана. Маниакалните епизоди на агресивно поведение са известни като „буен гняв“, могат да се появят и поряви на насилие. Депресия и самоубийство също могат да възникнат.
При юноши, които все още не са завършили растежа, използването на стероиди може да забави растежа на костите, ставите и мускулите и да не достигнат пълна зрялост. Също така може да настъпи преждевременно развитие на половите органи.

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари