Ваксина за COVID-19: кога ще я имаме?

Ваксината би позволила да се премахне извънредната обстановка, но колко далеч сме от това да стане реалност?

Ограниченията с цел намаляване на риска от зараза могат да бъдат облекчени в България, но COVID-19 все още е много реална заплаха. Ваксината ще позволи по-безопасното премахване на рестриктивните мерки – но колко далеч сме от това да стане реалност?

Обикновено ваксините се разработват след години изследвания и опити, така че създаването на такава за по-малко от година би било огромен научен напредък.

Как работят ваксините?

Ваксината действа, като стимулира имунната система на човека да създава антитела, които ще се борят с определена болест, сякаш действително са я заразили.

Разработването на ваксина е труден процес: тя трябва да създаде достатъчно реакция на организма, за да произведе антителата, но не толкова, че имунната система да премине в свръхпроизводство и да създаде нежелани странични ефекти.

След като ваксинатапредизвика производство антитела, те ще могат да се преборят с болестта, ако човекът някога се сблъска с нея.


За да бъде одобрена ваксината, тя трябва да се счита за безопасна за употреба от всички, включително деца и възрастни хора.


Какво е „колективен имунитет“?

Ако достатъчно хора в рамките на населението са защитени от определена болест чрез ваксинация, болестта трудно се разпространява в тази общност. Това се нарича „колективен (стадиен) имунитет“ и помага да се защитят онези, които не могат да получат ваксината, включително бебетата, които са твърде млади, за да бъдат ваксинирани, и тези със сериозни здравословни проблеми.

Този имунитет действа само ако по-голямата част от хората в дадена общност са ваксинирани.

След като бъде разработена ваксина за SARS-CoV-2 и ако достатъчно хора са в състояние да бъдат ваксинирани, разпространението на вируса вероятно ще се забави, тъй като стадния имунитет започва да оказва влияние.

Как се разработва ваксина за коронавирус?

Ваксините могат да бъдат разработени по няколко начина. Те включват цели вирусни ваксини (които включват даване на слаба или мъртва форма на вируса, причиняваща заболяването) и рекомбинантни ваксини (които не съдържат живи патогени).

Понастоящем по света има приблизително 80 групи, включително някои големи фармацевтични компании, които работят за разработването на ваксина срещу новия коронавирус, включително екип от учени от Оксфордския университет, които сега са започнали човека изпитвания.

Ваксина: колко далеч е тя?

Докато много научни екипи работят денонощно за разработването на ваксини, важно е да запомните, че голяма част от тях се оказват неперспективни, дори преди да стигнат до клинични изпитвания. Онези, които стигат до етапа на клиничните проучвания, в голям брой от случаите не работят.

Дори ако проучването на една (или няколко) от различните ваксини за коронавирус преминат успешно, все пак може да отнеме до 18 месеца, за да може потенциалната ваксина да стане достъпна за обществена употреба.

Въпреки че ваксината за COVID-19 все още се разработва, важно е да следвате съветите на правителството, за да предотвратите разпространението на заразата. Това включва:

  • Социална дистанция (дистанция от поне 2 метра от другите)
  • Често миене на ръце със сапун и вода за поне 20 секунди
  • Избягване докосването на лицето
  • Редовно използване на дезинфектанти

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари