Варикоцеле-причина за болки в гениталната област

Няма по болезнено място от гениталите за един мъж. Рязък удар, например когато стратегически ви ударят в гениталите играейки баскетбол или летейки над кормилото на колелото, ще ви повали по-бързо от която и да е болка в цялото тяло.

Една от най-честите причини за непрекъсната генитална болка е разширяването на няколко вени в скротума, наречено варикоцеле. Тези разширени вени не причиняват рак и не са животозастрашаващи, но могат да повлияят на плодовитостта и да действат като мека маса в скротума. Заболяването е уникално за хората – сякаш всичко е започнало, когато сме спрели да пълзим на четири крака като другите животни и сме се изправили. Поради тази еволюционна промяна в позата, кръвта, напускаща тестисите, сега трябва да се изтича нагоре, за да достигне до сърцето, вместо да поеме по-лесен и равен път като този на нашите четириноги приятели. Това означава, че гравитацията играе роля и при някои мъже принуждава кръвта да се спуска надолу към тестиса, където се събира и натрупва, подобно на разширени вени на краката.Ето и характерните особености на болката, свързана с варикоцеле:

  • Обикновено е лека, локализирана и започва след пубертета
  • Почти винаги е от лявата страна, защото 95% от варикоцеле винаги възниква в лявата страна.
  • Болката е типично в тестиса, около него, или над него. Кожата на скротума не боли.
  • Болката при варикоцеле може да се усеща като тежест или просто увеличена чувствителност. Не е рязка или прерязваща.
  • Засилва се при физическа активност ( напр. упражнения или секс), стоене и дори седене. Най-често се появява в края на деня.
  • Тъй като тя зависи от гравитацията, варикоцеле болката решава напълно, ако легнете. Това го прави различен от възпалението, което е по-постоянна болка.
  • Като такава, може дасе появи през деня или вечерта, но никога сутрин, след като сте лежали цяла нощ.
  • Аналгетиците не помагат, тъй като болката не е възпалителна по природа.

Добрата новина е, че варикоцелите може да се отстрани в 90% от случаите с доста лека хирургична интервенция. Тази процедура се извършва рутинно като амбулаторна операция с оперативен микроскоп.Предписват се средно около 2-3 медикамента за болка след това като усложненията са редки. Не всички мъже изпитват болка с варикоцеле, но сте един от тях, има решение.

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари