Високите нива на тестостерон – лоши новини за сърцето

Според ново проучване високите нива на тестостерон могат драстично да увеличат риска от сърдечна недостатъчност и кръвни тромби, причиняващи инсулт.

Мъжете с генетична предразположеност към високи нива на тестостерон имат почти осемкратно по-голям риск от сърдечна недостатъчност и два пъти по-голям риск от тромбоемболизъм (кръвни съсиреци, които могат да блокират вените или артериите, на мозъка или белите дробове).

Въпреки че изследването се фокусира върху мъже с естествено висок тестостерон, то има последици за застаряващите мъже, които приемат добавки за тестостерон, за да повишат енергийните си нива и да подобрят либидото си, казват експерти.

Това изследване служи като голям, червен стоп знак, едно предупреждение, че по-високите нива на тестостерон в кръвообращението могат да доведат до увеличаване на сърдечносъдовите инциденти, които са свързани с повишен риск от смърт.

За това проучване, международен изследователски екип анализира генетични варианти, които предсказват нивата на тестостерон, и след това оценява дали тези варианти влияят на човек с висок риск от тромбози, сърдечна недостатъчност или инфаркт.

Изследователите са открили гените на тестостерон, като са използвали данни от 3225 мъже на възраст от 50 до 75 години, които са участвали в световно проучване за превенция на рака на простатата. Учените проверили нивата на тестостерон при мъжете и след това погледнали дали тези с най-високи нива са имали споделени генетични варианти.

След това учените сравняват тези гени с медицински данни на повече от 392 000 британски мъже и жени, за да видят дали хората, които носят тези генетични вариации, имат повишен риск от образуване на кръвни съсиреци, сърдечна недостатъчност или сърдечни пристъпи.

Един ген за повишаване на тестостерона, по-специално генът JMJD1C, е удвоил риска от опасни тромбози при мъжете и увеличава риска от сърдечна недостатъчност със 7,8 пъти.

Последващо проучване за валидиране на резултата, обхващащо почти 172 000 души, установи, че същият ген увеличава риска от сърдечен удар с 37%.

Тези открития съвпадат с тези от предишни проучвания относно ефектите на тестостерона върху здравето на сърцето.Би могло да се заключи, че констатациите – въпреки че не са доказателство за причина и следствие – със сигурност са в съответствие с някои от повдигнатите опасения.

Мъжете, които носят тази генетична мутация, трябва да помислят за здравето на сърцето си и да обърнат внимание върху коригируемите фактори свързани с повишен риск от сърдечно-съдово заболяване (тютюнопушене,наднормено тегло, злоупотреба с алкохол..)

Тези мъже трябва да тренират редовно, да се хранят правилно, да избягват тютюнопушенето и да наблюдават теглото си, кръвното налягане и кръвната захар.

Необходими са по-нататъшни проучвания, за да се определи дали естествено високите нива на тестостерон са рисков фактор за сърцето, който трябва да се третира директно.

Освен това проучването показва, че по-възрастните мъже трябва да мислят два пъти, преди да се отдадат на заместителна терапия с тестостерон, отбелязват експертите.

Тестостерон-заместителното лечение не е секси, a наистина опасно, ако се дава на пациенти без истинска медицинска индикация и известна доказана полза.

Проучването беше публикувано на 6-ти Март в BMJ.


Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари