Витамин А се свързва с по-малък риск от рак на кожата

Чудите се дали можете да направите повече от това просто да се намажете със слънцезащитен крем, за да предотвратите рака на кожата? Ново проучване показва, че приемът на витамин А може да помогне.

Проучването на около 125 000 души установи, че хората с най-висок прием на витамин А намаляват риска от плоскоклетъчен рак на кожата с около 15%. По-голямата част от консумирания от тях витамин А идва от храната.

Тези открития само добавят още една причина за здравословна диета с плодове и зеленчуци. Витамин А от растителни източници е безопасен .

Източниците на витамин А включват сладък картоф, диня, моркови, грах,червени чушки, броколи, спанак, млечни храни, риба и месо, особено черен дроб.

Витамин А е мастноразтворим витамин. Това означава, че може да се събира в мастните клетки. Но когато се приемат в големи количества – като тези в добавките – потенциално можете да достигнете до опасно ниво, според NIH. Възрастните не трябва да консумират повече от 10 000 международни единици витамин А.

Прекалено голямо количество витамин А (обикновено от добавки и някои животински храни) увеличава риска от остеопороза и фрактури на тазобедрената става.

Плоскоклетъчният карцином е често срещан вид рак на кожата. Има тенденция да се появява в области, изложени на много слънчева светлина, като лицето и главата.

Проучването включва данни от повече от 75 000 жени и почти 50 000 мъже в последващото проучване на здравните специалисти. Средната възраст на участниците била в началото на 50-те.

Доброволците в проучването предоставили информация за средната си диета и употребата на добавки. Хората с по-високи нива на витамин А били по-възрастни.

Те също се упражнявали повече и имали по-малка вероятност да консумират алкохол или кофеин. Жените с по-високи нива на витамин А били по-склонни да използват хормони след менопауза.

Близо 4000 души заболяват от плоскоклетъчен рак на кожата по време на повече от 25 години проследяване, показват резултатите. Средно дневният прием на витамин А бил около 7000 I.U. дневно за най-ниската група и в двете проучвания.

Най-високата група и в двете проучвания е имала над 21 000 I.U. дневно. Повечето от тях идват от хранителни източници, посочват авторите на изследването.

Изследователите отбелязват, че увеличената употреба на добавки с витамин А не изглежда да намалява риска от плоскоклетъчен рак на кожата.
Витамин А е още по-полезен за хора с многобройни бенки и за тези, които са имали мехури от слънчево изгаряне в детска или юношеска възраст.

Изследването не е било предназначено да докаже причинно-следствената връзка, но витамин А има роля при поддържането на здравите клетки на кожата и това може би е причината да е свързан с по-малък риск от плоскоклетъчен рак.

Дори ако имате здравословна диета, пълна с витамин А, все още се нуждаете от слънцезащитен крем, когато сте навън.

Мерките за защита от слънце все още са от решаващо значение за поддържане на кожата ви в добра форма.

Най-добрият начин да се предпазите от рак на кожата е да разработите цялостна стратегия за защита от слънцето, която включва търсене на сянка, носене на защитно облекло и ежедневно приложение на слънцезащитен крем.

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари