Загуба на тегло без ненормални диети

Следвали сте ненормана диета, но колко дълго успяхте да се задържите на нея? И ако сте загубили тегло, килограмите запазват ли се след като се върнете към обичайния си начин на хранене?

Диетите обещаващи страхотни резултати с малко усилия не ви помагат да задържите теглото в дългосрочен план.
И така, какво работи? Най-добрата диета е да не спазвате диета, а начин на живот, който включва храна, която ви харесва, упражнения и здравословни навици. Ето някои прости и ясни съвети:

Разнообразието е ключово

Точно както колата се нуждае от подходящ бензин, за да се движи, тялото се нуждае от здравословна диета, за да се развива правилно. Това означава правилен баланс между протеини, въглехидрати и мазнини, както и множество други хранителни вещества.

Когато започнете някоя безумна диета и иизключите необходимите хранителни вещества, рискувате да се разболеете. Липсата на хранителни вещества може да не предизвика проблем първоначално, но ако липсват дълго време, може да се развият сериозни заболявания.

Контролирайте порциите

През годините храната идва във все по-големи количества. А ресторантите за бързо хранене не са единствените места, където ще намерите суперпродукти. Изследователи са отбелязали, че от 1970 г. до 90-те години размерът на хамбургерите, бурито, таксо, пържени картофи, сода, сладолед, пай, бисквити и солени закуски се увеличава – независимо от това дали храната се яде у дома или в ресторантите.

Какъв е правилният размер на порцията?

 • Купата с плодове не трябва да е по-голяма от юмрука.
 • Mесото, рибата или птичето месо (нормална порция) е с размера на дланта ви.

Ето няколко прости трика за намаляване на порциите( и респ. калориите):

 • Сервирайте храната си на салатни плочи вместо на големи чинии.
 • Съхранявайте закуските в малки торбички за сандвичи. Когато поръчвате, споделете вашата храна с приятел.
 • Попитайте за детско меню или малък размер порция в ресторантите за бързо хранене. Никога не скачайте на по-голямо меню.

Следвайте тези стратегии

 • Хранете се разнообразно. Уверете се, че вашата диета включва чист протеин; сложни въглехидрати като пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци; и „добри“ мазнини като омега-3 мазнини от риба и мононенаситени мазнини от авокадо, ядки и маслини или зехтин.
 • Кажете не на лошите мазнини.Намалете до минимум количеството наситени мазнини, които получавате от животински източници, и премахнете транс-мазнините от пържените храни, закуски и продукти за бързо хранене, които консумирате.
 • Яжте много плодове и зеленчуци.Количеството зависи от вашата възраст, пол и ниво на активност. Добрата отправна точка за възрастни е 2 до 3 чаши зеленчуци и 1,5 до 2 порции плодове на ден.
 • Спортувайте поне 150 минути на седмица.Това може да бъде разделено на по-малки блокове от време. Например, можете да направите бърза разходка за 10 минути три пъти на ден в продължение на 5 дни, за да достигнете 150 минути.
 • Разчистете кухнята. Изхвърлете висококалоричните, с високо съдържание на мазнини, сладки храни, които ще ви изкушат – чипс, бисквити, сладолед, бонбони и други подобни. След това напълнете хладилника и шкафовете с чисти протеини, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, семена, добри мазнини и млечни продукти.
 • Хранете се често, по малко. Пет до шест мини-хранения на ден. Хранете се на всеки 3 до 4 часа. Опитайте се да взимате нискомаслено сирене и пълнозърнести крекери в училище или за работа.Намерете храни, които са здравословни и ви държат сити.
 • Стойте далеч от празните калории

Споделете!

Коментари