Експозицията на замърсен въздух по време на бременност – свързана с по-голям риск от диабет при деца

Децата, които са изложени на замърсяване на въздуха в утробата, могат да имат по-високи нива на кръвна захар в детството си, отколкото децата без това излагане, твърди проучване, което предполага, че замърсеният въздух може да бъде екологичен рисков фактор за диабет.

Изследователите се фокусирали върху т. нар. PM 2.5, смес от твърди частици и течни капчици с диаметър по-малък от 2,5 uM, които могат да включват прах, мръсотия, сажди и дим. Дишането на този тип замърсен на въздух, известно още като фини прахови частици, преди това е било свързано с увреждане на белите дробове, както и с повишен риск от сърдечни заболявания, инсулт и диабет.

Настоящото проучване включва 365 деца в Мексико Сити, които са били изложени пренатално на среднодневни нива на ПМ 2,5 от 22,4 mcg / m3, много над границата от 12 mcg, определена от мексиканските регулатори.

Изследователите също така измерват нивата на хемоглобин А1с (гликиран хемоглобин), когато децата са средно на 4,8 години и отново около две години по-късно.

От около 5-годишна възраст до около 7-годишна възраст средните пренатални нива на ПМ 2,5, на които децата са били изложени в проучването, са свързани с 0,25% по-големи годишни повишения на нивата на HbA1c, отколкото би се очаквало с излагане на фини прахови частици в мексиканските регулаторни граници.

Ефектът се наблюдава само при момичета и е свързан с излагането на замърсяване през втория и третия триместър на бременността. Не е ясно от проучването дали или как пренаталното излагане на замърсяване на въздуха може пряко да повлияе на нивата на кръвната захар на децата. Но има няколко възможни обяснения.

Единият е, че замърсяването на въздуха причинява възпаление и знаем, че други възпалителни въздействия могат да повлияят на развитието и функционирането на органите (като мозък, панкреас, черен дроб, мускули и мазнини – всички те участват в регулирането на кръвната захар) по начини, които имат дълготраен ефект.

Алтернативно, замърсяването на въздуха може да повлияе на епигенетичната регулация – сигналът, който казва на тялото кои гени да се включват и изключват и кои протеини да синтезират.

На изследователите липсвали данни за това с какво се хранят майките или децата, което може да окаже голямовлияние върху нивата на кръвната захар. Освен това липсва информация за личната и семейната история на диабета и дали децата продължават да развиват диабет, на по-голяма възраст.

Също така няма много неща, които бъдещите родители могат да направят, за да променят излагането си на замърсен въздух, освен ако не са в състояние да се преместят на място с по-добро качество на въздуха.

По отношение на индивидуалните усилия родителите не трябва да пушат или да излагат децата си на пушене или vaping.

Въпреки че не знаем със сигурност за интервенциите водещи до намаляване на риска, разумно е да приемем, че здравословното хранене и редовната физическа активност както и поддържането на здравословно тегло би било много вероятно да сведе до минимум рисковете.

Join 331 other subscribers

Източник:  https://bit.ly/2tNs1Dm JAMA Network Open, online December 18, 2019.

Споделете!

Коментари