Защо дори науката не може да ни каже как да се храним правилно

Здравните експерти казават, че можем да спрем да се притесняваме за холестерола в яйцата.След това едно проучване като че ли каза – задръжте! – холестеролът във вашата диета и консумацията на яйца е свързан с по-висок риск за сърцето.

Но вместо с писъци на разочарование, новината се срещна с колективна въздишка от скука. Ако трябва да сме честни, има дълъг списък от храни, диети и съставки – кокосово масло, масло, авокадо, нискомаслени храни, сол, ядки, наситени мазнини, захар – които изглежда са преминали през същата трансформация вредно-полезно.

Разбираемо е, ако в момента се прозявате, погледнаждате фитнес часовника си и казвате: „Напомнете ми, къде сме в този цикъл?“, точно преди да се насладите на чинията си с бъркани яйца. Така че кой е виновен за измъченото небце на обикновения човек, когато става въпрос за храни, за които се предполага, че са или не са „здравословни“?

Както много неща, свързани с храната, зависи кого питате. Някои обвиняват науката, която, може би се досещате, има някои проблеми. (Повече за това по-късно.) Други казват, че това са медиите. А хората, които гонят печалбата, а именно – хранителната индустрия, както и хранителните книги и продуктите за хранене, също добавят към посланията.

Ето защо и вие имате вина в това

Българите си позволяват голямо разнообразие, когато става въпрос за живот, хранене с различни храни, готвене по различни начини и вземане на хиляди решения всеки ден. Всички те могат да повлияят на дългосрочния риск от неща като сърдечни заболявания и диабет, което прави доста трудно проучването на връзката между храненето и хроничното заболяване.

Но учените винаги са изправени пред предизвикателство. В продължение на десетилетия диетичните насоки за популацията са разчитали на наблюдателни изследвания, като това са проучвания, които разглеждат какво ядат хората в реалния свят и как се отразява това на здравето им.

В тези проучвания хората попълват въпросници за това колко често приемат определени храни през изминалата година. Например, NHANES, или Националното изследване на здравето и храненето, е направено от 60-те години и има повече от 100 въпроса, като „колко често сте пили кафе?“ Или „колко често сте яли смесени зеленчуци?“ съдържащо отговори като „никога“ и „2-3 пъти месечно“.

Но някои критици казват, че този вид изследвания са ненадеждни до степен, че са безполезнени – хората едва ли си спомнят какво са яли за закуска, много по-малко колко пъти в седмицата са яли броколи миналия януари. Плюс това, хората са склонни да послъгват малко. В своето изследване, публикувано през 2013 и 2015 г., д-р Едуард Арчър анализира повече от 60 000 души в NHANES базите данни. Той установява, че броят на калориите, които хората казват, че приемат, не е достатъчен, за да ги поддържа живи.

„Данните за храната, които събират въпросниците храните, са физиологически неправдоподобни около 65% до 85%.Това означава, че не може да им се вярва”, казва Арчър, който е направил изследванията в Университета на Алабама в Бирмингам, но сега е главен научен директор в EnduringFX компания, която анализира данни от преносими устройства.

Имаме тези данни, които са просто смешни. Според тези данни хората не могат да бъдат живи, тогава защо консултативният комитет по хранителните указания го използва като база за нашите хранителни насоки? ”, казва той. „Всички са съгласни, че NHANES е шега, но федералното правителство продължава да го използва.“ (Ранните проучвания на Арчър като аспирант се провеждаха в лаборатория, където неговата заплата за научен сътрудник беше финансирана от Coca-Cola, но той казва, че се самофинансира се от 2016 г.)

Друг екип от учени от години твърди, че по-голямата част от изследванията в областта на храненето са погрешни до такава степен, че са фалшиви. Споделят, че резултатите от обсервационни изследвания често не се потвърждават в плацебо-контролирани, рандомизирани проучвания, които са златен стандарт, когато става въпрос за откриване дали нещо е научно обосновано. Учените твърдят, че изследователите подбират данни в подкрепа на собствените си предубеждения. Публикувани са твърде много малки, нискокачествени проучвания. Да не говорим за много изследвания, свързани с храненето, са компрометирани от силни финансови връзки с хранителната промишленост.

Когато става въпрос за свеждане до минимум на обществено объркване, ние насърчаваме обществеността да не чете прекалено много в отделни проучвания и да не променя поведението си на хранене въз основа на едно проучване.

Вместо това, ние насърчаваме обществото да следва основните препоръки от гайдлайните за хранене, тъй като те се основават на научните доказателства във времето и са надежден източник за потребителите и практикуващите.

С какво тогава е наясно науката относно храната?

Не всички препоръки за здравословно хранене разчитат на наблюдателни проучвания, а учените вземат под внимание различни проучвания при изготвянето на общи насоки.
Диетичните ръководства се основават на комбинация от тези и рандомизирани контролирани проучвания.

В рандомизираните проучвания учените избират хора от една или друга група и ги следват за определен период от време, за да видят кое лечение (или храна) е по-добро за вас. Тези видове изследвания са трудни, когато става дума за храненето – не можете да помолите хората да се хранят единствено и само с една и съща храна за седмици, месеци или години. При някои проучвания фокусът е дали някои хранителни навици са свързани с по-ниско кръвно налягане, холестерол или други неща.

Някои критици наистина не разбират науката или са разбрали погрешно науката. Но ако разчитате на Американската сърдечна асоциация, Световната здравна организация, Американското общество за борба с рака, ще намерите доста ясни послания: диетичните съвети не са се променили толкова много от десетилетия.

Яжте зеленчуци, не яжте твърде много сол, захар и наситени мазнини, следете телесното си тегло и не яжте прекалено много нездравословна храна. Това не се е променяло от 1960г. насам.

Новините покрай проучванията не могат да разкрият източника на финансиране, размера или качеството на изследването, или как той се вписва в други изследвания. Някои журналисти могат да разчитат на новини от университетски или медицински списания, които са преувеличени или не разказват цялата история за резултатите от проучването.

Ориентирайте се в морето от мисинформация

Nestle препоръчва хората да бъдат „скептични“, когато става въпрос за нови изследвания или констатации.

Ако видите проучвания, които казват, че това е пробив, това е чудо, ще излекува повече от едно заболяване, ще се погрижи за всичко, което Ви боли, трябва да бъдете наистина подозрителни. Особено ако се твърдят, че всичко, което си мислите, че знаете за храненето досега е погрешно. Науката не работи така.

Що се отнася до яйцата, Нестле казва, че няма смисъл храната да се заклеймява като добра или лоша. Всичко е свързано с контекста и цялостната ви диета. Всъщност, може би е по-добре да се фокусираме върху това, което знаем относно здравословните хранителни навици, а не върху конкретна храна.

А относно тези, които все още си задават въпроса дали яйцата наистина покачват нивото на „лошия“ холестерол : жълтъкът съдържа съставка наречена „лецитин“, тя е отговорна за неуртрализацията на въпросният холестерол, което прави прави яйцата една страхотна здравословна храна.

Източници:


WebMD- „Why science can’t seem to tell us how to eat right“

News release, Harvard School of Public Health.

The New York Times: “Are Eggs Bad for Your Heart Health? Maybe.”

National Center for Health Statistics: NHANES history: “About the National Health and Nutrition Examination Survey.”

National Cancer Institute: “NHANES Food Questionnaire.”

National Cancer Institute: “Usual Dietary Intakes: NHANES Food Frequency Questionnaire (FFQ).”

PLoS Medicine: “Why Most Published Research Findings Are False.”

JAMA online : “Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality”

Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology: “A dose-response study of the effects of dietary cholesterol on fasting and postprandial lipid and lipoprotein metabolism in healthy young men.”

The American Journal of Clinical Nutrition: “Diets with high-fat cheese, high-fat meat, or carbohydrate on cardiovascular risk markers in overweight postmenopausal women: a randomized crossover trial.”

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари