Защо миопията не трябва да се пренебрегва

Над 40% от децата на възраст от 5 до 19 години са късогледи – разпространение, което се е удвоило през последните 25 години. [1,2]

Въпреки че обясненията за тази възходяща тенденция са разнообразни и непълни, широкото използване на цифрови устройства, увеличаване на времето прекарано в четене и липсата на време, прекарано на открито, са някои от основните фактори.

Все пак окончателната причина остава неясна. Ето два факта за късогледството в детството, които трябва да знаете, заедно с три стратегии, за да отговорите на повишаващата се честота.

Миопията е тиха епидемия

Прогнозира се, че до 2050 г. половина от световното население ще бъде късогледо [3].

Тази честота далеч надвишава нормалните очаквани нива, което прави късогледството епидемията, за която повечето хора не са чували. В Източна Азия 80% -90% от учениците, завършващи гимназия, са късогледи, което е рязко увеличение от 10% -20% отпреди 50 години [4].

Епидемията не е ограничена до Източна Азия; разпространението на късогледството също се увеличава в Съединените щати. В рамките на следващите 30 години Националният институт за окото представя, че над 40 милиона американци ще бъдат късогледи (фигура) [5].

Фигура. Прогнози за късогледство през следващите 30 години. [5]

Развитието на късогледство, което бавно прогресира в продължение на няколко години без видими външни признаци, далеч не е драматично, но въздействието е значително.

Според Световната здравна организация 42% от нарушенията на зрението в света се дължат на некоригирана рефракционна грешка, като основната причина е некоригираното късогледство [6]. В допълнение, късогледството има финансови, психосоциални и професионални въздействия [7].

Миопията не е безвредно състояние

Въпреки ефективните, широко достъпни методи за лечение на късогледство (например, очила, контактни лещи), неговата превенция е по-благоприятна, тъй като лечението и дори самото състояние крият свързани рискове.

Въпреки че общото износване на контактните лещи обикновено се счита за нискорисково, могат да възникнат значителни усложнения, вариращи от лек дискомфорт до язви, застрашаващи зрението. При проучване на лицата, които носят контактни лещи, приблизително една трета са имали усложнение при носене на контактни лещи, което налага медицинско посещение. [8]

Късогледството може да бъде трудно разпознаваемо при деца на възраст под 3 години, тъй като много от неговите симптоми (напр. разпознаване на обекти близо до телевизора) могат да бъдат нормално поведение в тази възрастова група. Миопията може лесно да бъде пропусната при рутинни детски визуални прожекции поради липсата на сътрудничество от страна на детето или на оператора, който извършва теста неточно. Децата, които развиват миопия в по-млада възраст, е по-вероятно да прогресират до патологична миопия, тежка форма на миопия, която може да възникне при високи нива на рефракционна грешка, обикновено по-голяма от 5-6 диоптъра. Патологичната миопия е значителна заплаха за зрението, тъй като е свързана с атрофия на ретината и хороидална неоваскуларизация. Макулата може да бъде засегната от тази дегенерация, което води до необратима загуба на зрението. Патологичната миопия също е свързана с повишен риск от глаукома и отлепване на ретината. С увеличаването на късогледството на децата рискът от развитие на тези усложнения, свързани с висока миопия, ще се увеличи.

Три неща, които можете да направите

Окуражавайте децата да прекарват повече време навън

Времето, прекарано на открито, предпазва от развитието на късогледство. [9,10] Правдоподобно е, че времето на открито е защитно просто защото означава по-малко време гледане на близко разстояние. Въпреки това изследователите са показали, че ползата играта навън е факт независимо от времето, прекарано в четене [12].

Прекараното време навън е най-полезно за предотвратяване на развитието на късогледството на първо място, а не за забавяне на неговото развитие.

Миопия обикновено се диагностицира на възраст между 8 и 12 години, така че най-критичното време е при деца под 8 години; но заради безброй причини никога не е твърде рано да се насърчава игра на открито.

Времето, необходимо на открито, за да се постигне този положителен ефект, не е ясно определено. Едно голямо проучване [9] установи, че 14 часа на седмица на открито намаляват честотата на късогледство с две трети – от 60% до 20% при деца, които имат генетичен риск от късогледство. В друго проучване [10] изследователите изследват случаите на нови случаи на късогледство при деца в едно училище, където времето на открито се увеличава с 80 минути на ден в сравнение с друго училище, където децата прекарват своя период на почивка в класната стая.

Новите случаи на късогледство са намалени с около 50% за период от 1 година при деца, които са прекарали почивката на открито. Физиологичният процес, чрез който слънчевата светлина влияе върху развитието на късогледството, не е ясен.

Една от хипотезите е, че слънчевата светлина предизвиква освобождаването на допамин в ретината, което нормализира ускорената скорост на растеж на миопично око. Тази хипотеза се подкрепя от сезонните разлики в степента на миопична прогресия, която е най-бавна през лятото.

Насърчавайте ограничено използване на цифрови устройства, особено за по-малките деца

Използването на цифрови устройства и тяхното потенциално въздействие върху развитието на късогледството е много изследвана област. Въвеждането на цифрови устройства за деца във все по-млада възраст може да има някои ефекти върху развиващата се визуална система, но тези потенциални последици не са напълно известни.

Едно проучване [14] установи, че по-голямата част от 2-годишните деца ежедневно са използвали мобилни устройства и че 92,2% от 1-годишните деца са използвали мобилно устройство, така че експозицията е широко разпространена, въпреки че въздействието все още предстои да бъде определено.

Миопията се причинява от комбинация от генетични и екологични влияния. Въпреки че количеството гледане на близко, модифицируем фактор на околната среда, е било конкретно замесено в развитието на късогледство, доказателствата са смесени.

[9,15,16,17] Използването на цифрови устройства би представлявало специализиран тип акомодация за близко гледане, така че в крайна сметка може да се установи, че е рисков фактор за развитието на късогледство. Въпреки това е твърде рано да се каже.

Погрижете се миопията да е коригирана правилно

Коригирането с „по-малкия диоптър“, за което се смята, че е полезно за някои, всъщност ускорява прогресията на миопията.

Няколко оптични и фармацевтични компании работят, за да забавят прогресията на късогледството, вместо просто да неутрализират неговите ефекти. Доказано е, че ниската доза атропин драстично намалява прогресията на късогледството, но оптималната продължителност на лечението не е определена.

Съществуват и опасения относно потенциалните дългосрочни неблагоприятни ефекти на атропина. Атропинът води до разширяване на зеницата и замъгляване при близко виждане и въпреки че тези ефекти са сведени до минимум при ниски дози, те все още могат да бъдат проблематични.

Ортокератологията, оптичен метод за забавяне на прогресията на миопия, включва носене на газопропускливи контактни лещи през нощта, които изглаждат роговицата, като по този начин намаляват общата сила на окото.

В допълнение към контактните лещи, друг вариант е бифокалните очила. Възникваща възможност за терапевтичен контрол на миопия, 7-метилксантин, се изучава в Дания.

7-метилаксантинът засяга освобождаването на невротрансмитери, включително допамин. Първоначален доклад [20] показва, че той значително намалява прогресията на късогледството и прекомерното удължаване на очите. Необходими са допълнителни проучвания, за да се установи неговата безопасност. В неотдавнашен изчерпателен доклад Институтът за миопия на интервенциите [21] заключава, че въпреки че се изследват обещаващи лечения, понастоящем няма едно единствено лечение, което да е ефективно за предотвратяване или забавяне на прогресията на миопия при всички деца.

Междувременно тези три препоръки се основават на доказателства и могат да предоставят значителни ползи.

Източници

1.Theophanous C, Modjtahedi BS, Batech M, Marlin DS, Luong TQ, Fong DS. Myopia prevalence and risk factors in children. Clin Ophthalmol. 2018;12:1581-1587. Source

2.Zadnik K. The Glenn A. Fry award lecture (1995). Myopia development in childhood. Optom Vis Sci. 1997;74:603-608. Source

3.Holden BA, Fricke TR, Wilson DA, et al. Global prevalence of myopia and high myopia and temporal trends from 2000 through 2050. Ophthalmology. 2016;123:1036-1042. Source

4.Lin LL, Shih YF, Hsiao CK, Chen CJ. Prevalence of myopia in Taiwanese schoolchildren: 1983 to 2000. Ann Acad Med Singapore. 2004;33:27-33.

5.National Eye Institute. Projections for myopia (2010-2030-2050). Source

6.Bourne RR, Stevens GA, White RA, et al; Vision Loss Expert Group. Causes of vision loss worldwide, 1990-2010: a systematic analysis. Lancet Glob Health. 2013;1:e339-e349. Source

7.Rose K, Harper R, Tromans C, et al. Quality of life in myopia. Br J Ophthalmol. 2000;84:1031-1034. Source

8.Cope JR, Collier SA, Rao MM, et al. Contact lens wearer demographics and risk behaviors for contact lens-related eye infection—United States. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2015;64:865-870. Source

9.Jones LA, Sinnott LT, Mutti DO, Mitchell GL, Moeschberge ML, Zadnik K. Parental history of myopia, sports and outdoor activities, and future myopia. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2007;48:3524-3532. Source

10.Wu PC, Tsai CL, Wu HL, Yang YH, Kuo HK. Outdoor activity during class recess reduces myopia onset and progression in school children. Ophthalmology. 2013;120:1080-1085. Source

11.Rose KA, Morgan IG, Ip J, et al. Outdoor activity reduces the prevalence of myopia in children. Ophthalmology. 2008;115:1279-1285. Source

12.Jones-Jordan LA, Sinnott LT, Cotter SA, et al; CLEERE Study Group. Time outdoors, visual activity, and myopia progression in juvenile-onset myopes. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2012:53:7169-7175. Source

13.Gwiazda J, Deng L, Manny R, Norton TT; COMET Study Group. Seasonal variations in the progression of myopia in children enrolled in the correction of myopia evaluation trial. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2014;55:752-758. Source

14.Kabali HK, Irigoyen MM, Nunez-Davis R, et al. Exposure and use of mobile media devices by young children. Pediatrics. 2015;136:1044-1050. Source

15.Ghosh A, Collins MJ, Read SA, Davis BA, Chatterjee P. Axial elongation associated with biomechanical factors during near work. Optom Vis Sci. 2014;91:322-329. Source

16.Woodman EC, Read SA, Collins MJ, et al. Axial elongation following prolonged near work in myopes and emmetropes. Br J Ophthalmol. 2011;95:652-656. Source

17.Saw SM, Shankar A, Tan SB, et al. A cohort study of incident myopia in Singaporean children. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2006;47:1839-1844. Source

18.Vasudevan B, Esposito C, Peterson C, Coronado C, Ciuffreda KJ. Under-correction of human myopia—is it myogenic? A retrospective analysis of clinical refraction data. J Optom. 2014;7:147-152. Source

19.Chia A, Chua WH, Cheung YB, et al. Atropine for the treatment of childhood myopia: safety and efficacy of 0.5%, 0.1%, and 0.01% doses (Atropine for the Treatment of Myopia 2). Ophthalmology. 2012;119:347-354. Source

20.Trier K, Munk Ribel-Madsen S, Cui D, Brogger Christensen S. Systemic 7-methyxanthine in retarding axial eye growth and myopia progression: a 36-month pilot study. J Ocul Biol Dis Inform. 2008;1:85-93. Source

21.Wildsoet CF, Chia A, Cho P, et al. Interventions for controlling myopia onset and progression report. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2019;60:M106-M131. Source

Споделете!

Коментари