Защо стомахът къркори?

Ако редовно сте прекъсвани от звука на собствения си къркорещ стомах, може би се чудите какво става там долу. Бъдете уверени, тези шумове са напълно нормални, но понякога могат да причинят смущение – особено ако вашите кореми тръбят по средата на мълчалива класна стая или работна среща!

Но какво причинява тези шумове, може ли да направите нещо за тях – и може ли това да е знак за нещо по-сериозно?

Какво представлява къркоренето?

Бученето от храносмилателната система (известно като борборигми) не идва само от стомаха – също толкова често може да се чуе от тънките черва. Произходът му включва дейност на гладката мускулатура, която очертава стомаха и тънките черва. Когато стените се активират при поредица от контракции (известни като перисталтика) за смесване и задвижване на храната, газовете, въздуха и течностите през храносмилателния тракт, той генерира шумолене. Такива звуци в червата са най-често нормално явление и обикновено не са причина за безпокойство.

Как да спрете къркоренето:

Докато неспокойният корем е напълно естествен, това, разбира се, може да бъде неудобно. Както всички го преживяват, лесно е да се засмеете, но ако искате да намалите бученето, има няколко неща, с които можете да опитате и могат да ви помогнат:

  • Хранете се бавно и дъвчете многократно храната
  • Избягвайте пиенето със сламки чрез тях може да погълнете повече въздух
  • Гладът може да предизвика къркорене на стомаха, за това се опитвайте да хапвате често и по-малко
  • Пиенето на чаша вода може да намали къркоренето

Къркорене на стомаха от раздразнителни храни

Бучащите шумове са напълно естествени и обикновено няма от какво да се притеснявате. Поради това не е необходимо мнозинството от хората да намаляват хранителните групи от диетата си. Въпреки това, за някои хора непълното храносмилане на храната може да доведе до излишък на газ в червата, което може да бъде фактор, който допринася за борборигмите.

Често това може да се дължи на непълно храносмилане на съдържащи въглехидрати храни, включително:

  • Мляко и млечни изделия
  • Глутен
  • Някои плодове
  • Храни с високо съдържание на фибри

Къркоренето често е свързано с глада, тъй като обикновено е по-силно, когато стомахът и червата са празни – съдържанието на органите не заглушава шума. Шумът може да се запази до 20 минути наведнъж и може да се повтаря на всеки час, докато се консумира храна.

Защо къркори стомахът?

Звуците в червата, излишно количество газ, диария, запек, рефлукс, непоносимост към храна или усещане за пълнота, могат да показват, че има дисбаланс в храносмилателния тракт. Това може да се наложи да бъде проучено от медицинско лице, за да се изключат по-сериозни основни причини.

Изследванията и лечението трябва да бъдат персонализирани за оптимални резултати, така че работата с регистриран специалист по хранене е добра идея. Те ще могат да изследват различни фактори, които могат да допринесат за вашите симптоми, като субоптимална стомашна киселина, храносмилателен ензим или жлъчна секреция, дисбиоза (дисбаланс на микроорганизмите в червата), хиперпропускливост на червата ( пропускливи черва) и скрити хранителни непоносимости.

Ако страдате от някой от изброените по-долу симптоми, следните съвети могат да помогнат:

Подуване:

Подуването на стомаха често може да е признак на дисбаланс в микроорганизмите в червата. Най-общо казано, по-полезните видове произвеждат много по-малко (ако има такива) газ при ферментиране на влакна, докато по-патогенните, недружелюбни видове произвеждат много повече газ.

Препоръчва се поддържането на здравословен микробен баланс чрез редовно консумиране на традиционно ферментирали храни, като кисело зеле, живо кисело мляко и мисо, както и прием на качествена добавка на живи бактерии.

Подуването на корема може също да показва неоптимални нива на храносмилателни ензими или стомашна киселина, необходими за правилното усвояване на храните. За да увеличите естествено нивата, се концентрирайте върху внимателното хранене и намаляването на нивата на стрес и помислете за приемане на хранителен ензим с широк спектър в началото на всяко хранене.

Синдром на раздразненото черво

Дисбаланс на микроорганизмите е често срещан и при страдащите от СРЧ. Доказано е, че добавките с живи бактерии потенциално намаляват шумоленето и шумоленето при тези със заболяване, като същевременно подобряват общата тежест на симптомите на СРЧ.

Констипация

Много страдащи от запек реагират добре на диета с високо съдържание на фибри, много течности и повишена физическа активност, така че това трябва да са вашите първи стъпки. Храните с високо съдържание на фибри като плодове, зеленчуци, пълнозърнест ориз, овес, ленени семена, сини сливи, боб и варива увеличават честотата и количеството на движенията на червата, ускоряват времето за преминаване, намаляват усвояването на токсините от изпражненията и изглеждат като превантивен фактор при няколко заболявания.

Стремежът към две порции плодове и поне пет порции зеленчуци на ден, преминаването към пълнозърнести храни и включването на порция боб или варива в диетата ви всеки ден е добро начало. Въпреки това, когато увеличавате фибри в диетата си, най-добре е да го направите постепенно, тъй като бързото увеличение понякога може да изостри храносмилателните симптоми.

Диария

Диарията често е признак на инфекция или свръхрастеж на неблагоприятни видове в червата. Всъщност много хора развиват постоянна диария след с хранителни отравяния или стомашни инфекции.

Благоприятните видове бактерии в червата играят важна роля, предпазваща от патогени, като се състезават за пространство и хранителни вещества, регулират pH и секретират антимикробни вещества. Затова се препоръчват ферментирали храни и качествена добавка от живи бактерии.


Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари