Защо възвръщаме килограми и как да се справим

Процесът на отслабване може да ви кара да се чувствате като на влакче в увеселителен парк. Отначало може да свалите бързо и това е вълнуващо и тонизиращо. В други случаи някои леки задържания или покачване на килограми, могат да ви накарат да се почувствате в порочен кръг. Често наричан тегловен цикъл, възстановяването на теглото може да има редица здравни последици, включително увеличаване на възпалителните процеси, които са свързани с автоимунни заболявания и рак.

И все пак, изследванията показват, че повече от 80% от хората с наднормено тегло, които успяват да свалят килограми, ги качват обратно скоро след това.

Има три причини, които може да са в основата на нежеланото покачване на килограми:

1. Губите енергия

Когато намалявате теглото си, тялото често компенсира, като се опитва да задържи цялата енергия (което означава калории), която може. Поради тази причина може да е трудно да се пробие при дадено плато. За всеки килограм, който губите, изследванията показват, че тялото ви ще се опита да ви накара да ядете около 100 калории повече от обикновено.

Решението: Когато се чувствате гладни, посегнете първо към вода. Сред възрастните бедната хидратация е свързана с по-висок индекс на телесна маса (ИТМ), което означава, че отпиването преди хранене може да бъде от полза.

2. Стратегията за загуба на тегло е самоубийствена

Със силно рестриктивните диети, можете да свалите няколко килограма в краткосрочен план, но такива диети често са твърде ограничителни и трудно се поддържат. По този начин след като се върнете към старите си хранителни навици, вероятно ще си възвърнете теглото. Това е така, защото самия подход е неустойчив. Когато променяте диетата си прекалено драстично, почти никога не можете да я поддържате за дълго време.

Нашия съвет : нека промените да стават постепенно и контролирано (като размяна на сода и сок за вода в продължение на седем дни). След като направите това за една седмица, добавете още една малка промяна. Чрез този метод няма да промените драстично начина си на живот и ще бъде по-лесен за поддръжка. Това се натрупва с времето и дава траен резултат.

3. Не се фокусирате на истинските проблеми

„Повечето усилия за намаляване на теглото не са насочени към психологическите фактори, които са в основата на храненето и здравословния избор на човека“, казва Доун Маклафлин, доктор, автор на „Борба с храната: прекратяване на борбата веднъж и завинаги.“

Нашия съвет: Опитвайте се да записвате редовно как се чувствате, особено когато става въпрос за хранене. Поддържайки дневник за храненията, може да откриете, че стресът ви кара да посягате към обработени храни, сладки изделия ,или че сте склонни да ядете безразсъдно, когато гледате телевизия. Разпознаването на тези модели е важно, за да се определи защо посягате към определени храни.


Споделете!

Коментари