Модерен поглед над здравословния начин на живот

   Здравословният начин на живот е термин, който напоследък често се употребява. Всеки го използва и малко или много се стреми към него, но дава ли си сметка какво точно означава? Този термин е много субективен и всеки може да му предаде различен смисъл.
Например: ако тичате всеки ден – живеете здравословно ( въпреки че пушите по една кутия цигари на ден и се тъпчете с мазна храна)…..

  Според 6-тата конференция за Промоция на Здравето, здравословенначин на живот е нещо, което помага на индивида да има по-добро здраве. Измерва се с прости показатели- телесно тегло, кръвна захар, кръвно налягане и холестерол, които трябва да бъдат в норма. Всичките здравословни неща, като рационалното хранене, поддържането на оптималмно тегло чрез спорт или други физически активности, както и здравословната психиката на човек спомагат за достигането на такова състояние.

Знаейки това, можем да разделим този начин на живот на няколко компонента:

1. Правилен начин на хранене

Не използвам думата „диета“ , защото често се използва в грешен контекст. Диетата трябва да бъде част от живота на човек, а не график който трябва да се спазва стриктно за даден период от време. Това е много опасна дума, защото винаги слагаме крайна дата, срок на давност и след това се връщаме към старите си навици и всички постигнати резултати се унищожават мълниеносно.
Ако искаме трайни резултати за един по-добър и стойностен живот ние трябва, да намерим начин на хранене,който работи за нас, за нашите цели. Храната трябва да е достатъчно богата на макро- и микронутриетни, които да дадат нужните съставки на организма за правилното му физиологично функциониране.

2. Физическа активност

Физическата активност е изключително важна в ежедневието на всеки един от нас,на всяка възраст. Има безброй доказателства за положителните ефекти от активният начин на живот. Много са описаните случаи на хора със здравословни проблеми в резултат на лоша физическа активност. Нашето тяло е създадено да се движи, а не да стои неподвижно по 8 часа на ден.
Да, можем да имаме такава работа, но след това ние решаваме какво да правим с останалите 16 часа от деня, нали така !

3. Здравословна психика и хигиена на стреса

  Човешката психика е нещо уникално и наистина невероятно. Тя може да афектира всеки аспект от нашия живот, какъвто и да е. За това ние трябва да се грижим за нея. Единственото нещо, което спомага за развитието й, освен всички житейски проблеми, с които всеки от нас е изправен ежедневно, е четенето.Четенето е единствената активност, която създава нови синаптични връзки в нашия мозък, на практика ставаме „по-умни“ както и по-издръжливи психически. Така че, не подминавайте тази „тренировка“.

Стресът от друга страна е универсално и нормално състояние на организма, което съществува при всяка човешка дейност. Той включва различни по вид и характер физиологични, психо-емоционални и поведенчески реакции на действие при различни по вид и характер на околната природна и социална среда и има защотно-приспособително значение. За справяне със стреса човек може да използва следните стратегии:

Проблемно фокусирани- действия насочени за отстраняване и редуциране на стресогенните фактори и на техните действия

Емоционално фокусирани- действия за справяне с емоционалните отговори и социална подкрепа

Проблемно избягващи- действия за избягване, игнориране, незаинтересованост,дистанциране от проблема

Проблемно потискащи-действия и средства за подтискане на ефектите от стреса(алкохол, психо-активни и психо-потискащи медикаменти и др.)

4. Социални контакти

  Човекът е социално животно, той е създаден и се стреми към социален прием и разпознаване. Среда, в която да се чувства приет и подкрепян е изключително важна за неговото здравословно и психо-емоционално състояние.

5. Постоянство

  Нищо от казаното няма да има смисъл ако човек не се стреми към постоянство. Здравословният начин на живот няма краен срок, или финална дата. Това са навици, които трябва да се изграждат и поддържат. Това е просто начин на живот, който всеки избира.

Споделете!

Коментари